Ελληνικά Καζίνο Online > Βοήθεια παιχνιδιού

Βοηθώντας τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο με πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια

Τελευταία ενημέρωση
Ενδέχεται 17, 2024
Γιώργος Μανούσος
Γιώργος Μανούσος
Ωρα να διαβάσω 13λεπτά

Κάθε χρόνο 4,29 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα απολαμβάνουν τον τζόγο με τη μία ή την άλλη μορφή. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 39% του πληθυσμού. Για την συντριπτική πλειονότητα, πρόκειται για μια ακίνδυνη και διασκεδαστική μορφή ψυχαγωγίας. Όμως, ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων αυτών αντιμετωπίζει προβλήματα και μπορεί να πέσει τελικά θύμα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Για τη συγκεκριμένη μειονότητα ανθρώπων έχει γραφτεί το συγκεκριμένο άρθρο στο Gambling ORB.

Η βιομηχανία των διαδικτυακών στοιχημάτων στην Ελλάδα αποδεικνύει πως οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να παίζουν τυχερά παιχνίδια όπου κι αν βρίσκονται - ακόμα και όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού ή γραφείου.

Αν εσείς οι ίδιοι ή κάποιος γνωστός σας εμφανίσει σημάδια προβληματικής αντιμετώπισης των τυχερών παιχνιδιών, είναι σημαντικό να λάβετε βοήθεια για τον διαδικτυακό τζόγο άμεσα.

Πίνακας Περιεχομένων

Τι προκαλεί ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια σε εσάς, σε φίλους, σε αγαπημένους και την κοινωνική σας ζωή

Τι προκαλεί ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια σε εσάςΗ Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εξάρτησης από τον τζόγο στον κόσμο. Η μέση κατά κεφαλήν απώλεια είναι 790 ευρώ. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 12.800€ για τους παίκτες-τζογαδόρους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθισμού. Με σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού να στοιχηματίζουν σε τυχερά παιχνίδια κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους, ο κίνδυνος να καταλήξουν εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια είναι πολύ υψηλή. Οι συνέπειες του εθισμού στον τζόγο περιλαμβάνουν απώλεια περιουσίας και χρημάτων. Τα εξαρτημένα άτομα μπορούν να καταφύγουν στην πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως αυτοκίνητα και σπίτια. Επίσης, ενδέχεται να συσσωρεύουν υψηλά επίπεδα χρέους. Συχνά δανείζονται χρήματα από τοκογλύφους. Μερικές φορές οι εξαρτημένοι από τον τζόγο αρχίζουν να κλέβουν χρήματα από τον χώρο εργασίας τους, από τους φίλους τους και από τις οικογένειές τους.

Το ψέμα γίνεται η καθημερινότητά τους, καθώς οι εξαρτημένοι προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματά τους. Αυτή η συμπεριφορά καταστρέφει την εμπιστοσύνη και τις σχέσεις που έχουν δημιουργήσει με άλλους.

Δεν είναι εύκολο να σταματήσετε τον τζόγο από μόνοι σας. Η εργασία ή το σχολείο αναπόφευκτα επηρεάζονται τελικά από το πρόβλημα. Το αυξανόμενο άγχος για περαιτέρω απώλεια χρημάτων και η αύξηση των χρεωστούμενων θέτει σε κίνδυνο τη συναισθηματική υγεία των ανθρώπων. Οι εξαρτημένοι γίνονται κυκλοθυμικοί και βρίσκονται συνεχώς με την πίεση μεγάλου άγχους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού. Η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό για το πρόβλημα του τζόγου στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης που μπορεί να ακολουθήσει κανείς.

Εντοπίζοντας ενισχυτικά σημάδια εθισμού στα τυχερά παιχνίδια

Εντοπίζοντας ενισχυτικά σημάδια εθισμού στα τυχερά παιχνίδιαΤο να εντοπίζεις ο ίδιος τα σημάδια του εθισμού στον τζόγο είναι συνήθως πιο εύκολο στους άλλους, παρά στον ίδιο σου τον εαυτό. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να παραβλέπουν τα προβλήματά τους ή να δικαιολογούνται όσον αφορά τον εαυτό τους.

Τα οικονομικά σημάδια που οφείλετε να προσέξετε

Τα οικονομικά σημάδια που οφείλετε να προσέξετεΤα προβλήματα στον οικονομικό τομέα είναι συνήθως η πρώτη εκδήλωση κάποιου προβλήματος εθισμού στον τζόγο. Σε περίπτωση που μοιράζεστε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό με άτομο το οποίο έχει εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, ενδέχεται να εντοπίσετε χρήματα να απουσιάζουν ανεξήγητα. Τα διάσπαρτα χρήματα που έχουν μείνει στο σπίτι σε βάζα, σε τσαντάκια και σε πορτοφόλια μπορεί να απουσιάζουν επίσης.

Όταν ο εθισμένος δεν μπορεί να βρει χρήματα, ίσως ακόμη και να βάλει σε ενέχυρο αντικείμενα αξίας από το σπίτι.

Εφόσον διαπιστώσετε ότι δεν έχετε πρόσβαση στα αντίγραφα κίνησης του λογαριασμού ή βρίσκετε απλήρωτους λογαριασμούς και υπενθυμίσεις πληρωμών – αυτά όλα τα σημάδια ενδέχεται να αποτελούν ενδείξεις προβλήματος εθισμού στον τζόγο.

Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε καλό θα ήταν να καλέσετε τη γραμμή βοήθειας για παίκτες που ασχολούνται με τυχερά παιχνίδια ώστε να ζητήσετε συγκεκριμένες συμβουλές.

Αλλαγές στη διάθεση και στη συμπεριφορά

Αλλαγές στη διάθεση και στη συμπεριφοράΟι Έλληνες με εθισμό στο στοίχημα συνήθως υφίστανται αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά τους. Τα σημάδια που μπορείτε να παρατηρήσετε είναι:

 • Γίνονται μη-επικοινωνιακοί και απόμακροι.
 • Δείχνουν χαμηλότερη παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας.
 • Εμφανίζουν ανησυχία ή σημεία αναστάτωσης χωρίς λόγο.
 • Εμφανίζουν συναισθήματα αβοήθητης κατάστασης, αγανάκτησης, καταθλιπτικής συμπεριφοράς ή απειλής αυτοκτονίας.
 • Παρουσιάζουν αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού, του ύπνου και της σεξουαλικής διάθεσης.
 • Προσπαθούν να ελέγξουν ή να χειραγωγήσουν άλλους.
 • Παρουσιάζουν ιδιαίτερα γοητευτική ή απειλητική συμπεριφορά

Η αλλαγή της διάθεσης αλλά και της συμπεριφοράς μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική για στενούς φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Αυτοί οι τύποι συμπτωμάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω συμβουλών που αφορούν τα τυχερά παιχνίδια.

Παρατηρώντας πως αξιοποιούν οι παθολογικοί παίκτες τυχερών παιχνιδιών τον χρόνο τους

Παρατηρώντας πως αξιοποιούν οι παθολογικοί παίκτες τυχερών παιχνιδιών τον χρόνο τουςΌταν κάποιο άτομο είναι εθισμένο στα τυχερά παιχνίδια, θα ξοδεύει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί στοιχηματίζοντας. Αυτός ο πρόσθετος χρόνος θα αφαιρεθεί σε βάρος κάποιου άλλου, οπότε προσέξτε σημάδια όπως:

 • Να λείπει κανείς συχνά από κοινωνικές συγκεντρώσεις, δίχως να είναι πρόθυμος να εξηγήσει τον λόγο.
 • Να καθυστερεί επανειλημμένα στα ραντεβού του.
 • Να παίρνει τακτικά άδειες από την δουλειά του.
 • Να αφιερώνει περισσότερο χρόνο από τον απαραίτητο προκειμένου να πραγματοποιήσει δουλειές ρουτίνας.

Οι Έλληνες, σε μια προσπάθεια να κρύψουν την ψυχαναγκαστική διαταραχή του τζόγου μπορεί να γίνουν πολύ εφευρετικοί. Αυτό το κάνουν με σκοπό να προσπαθήσουν να εξηγήσουν την απουσία τους. Αλλά αν πρόκειται να δείξετε σε κάποιον τον τρόπο να σταματήσει τα τυχερά παιχνίδια, θα πρέπει να είστε σε θέση να δείτε αυτές τις δικαιολογίες, ακόμα κι αν είστε ο ίδιος και λέτε τις δικαιολογίες στον εαυτό σας.

Τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ξεπεράσετε τον εθισμό στον τζόγο

Οι Έλληνες με προβλήματα εθισμού στον τζόγο διαθέτουν πολλές επιλογές όταν πρόκειται να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο. Συγκεκριμένα μπορούν να:

 • Επικοινωνήσουν με τη γραμμή υποστήριξης εθισμού στα τυχερά παιχνίδια στο τηλέφωνο 1114
 • Επικοινωνήσουν με κάποιον οργανισμό υποστήριξης όπως οι Τζογαδόροι Ανώνυμοι
 • Μιλήσουν με κάποιον σύμβουλο οικονομικών

Τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ξεπεράσετε τον εθισμό στον τζόγοΈχετε επίσης τη δυνατότητα να δοκιμάσετε να μιλήσετε με κάποιο άτομο που πιστεύετε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε. Ίσως αυτό να είναι κάποιο μέλος της οικογένειάς σας. Θα μπορούσε να είναι επίσης κάποιος στενός σας φίλος, ο επικεφαλής μιας κοινότητας, ο γιατρός σας ή και κάποιος άλλος επαγγελματίας στον χώρο της υγείας.

Είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιο κίνητρο για να σταματήσετε τον τζόγο. Χωρίς κάποια μορφή εξωτερικής βοήθειας, το να μάθετε πώς να σταματήσετε τον τζόγο μόνοι σας, χωρίς κάποια βοήθεια, συνήθως καταλήγει σε αποτυχία.

Μην νομίζετε ότι δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα εθισμού στον τζόγο επειδή είστε προσκολλημένοι μόνο σε δωρεάν διαδικτυακά παιχνίδια. Τα είδη των παιχνιδιών με τα οποία έχετε εθιστεί ενδέχεται να μην συνδέονται μεταξύ τους. Μπορεί να είναι μπλακτζάκ, ρουλέτα, κάποιο παιχνίδι πόκερ ή ακόμη και δωρεάν παιχνίδια στο διαδίκτυο. Η προσπάθεια να ξεπεράσετε τον εθισμό στα δωρεάν παιχνίδια στο διαδίκτυο είναι η ίδια με την προσπάθεια που κάνει κανείς για να ξεπεράσει κάθε είδους παθολογικό στοίχημα.

Η πρώτη σας προσπάθεια θα πρέπει να είναι να λάβετε βοήθεια για τον τζόγο μέσω διαδικτύου. Οργανισμοί όπως το ΚΕΘΕΑ προσφέρουν υποστήριξη σε οποιοδήποτε άτομο έχει εθιστεί στον τζόγο. Εμείς εδώ στο Gambling ORB μπορούμε να σας προσφέρουμε συμβουλές και να σας κατευθύνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά στο τέλος, μόνο εσείς οι ίδιοι μπορείτε να οδηγηθείτε σωστά προς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αναζητήστε συμβουλές και επιλογές θεραπείας

Αναζητήστε συμβουλές και επιλογές θεραπείαςΠροκειμένου να βοηθήσει με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαδικασία αυτο-αποκλεισμού. Ωστόσο, θα λέγαμε πως μάλλον ο αυτο-αποκλεισμός είναι σε μεγάλο βαθμό η τελευταία λύση που θα πρέπει να επιζητήσει κανείς. Είναι σαφώς προτιμότερο να ξεκινήσετε με συμβουλευτική και θεραπεία.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο ενδεχομένως να ακούγονται. Διάφοροι οργανισμοί όπως είναι για παράδειγμα το ΚΕΘΕΑ, στους οποίους αναφερθήκαμε προηγουμένως, προσφέρουν τη δυνατότητα ζωντανής διαδικτυακής συνομιλίας με κάποιον επαγγελματία των χώρου σε πραγματικό χρόνο, ζωντανά, όποια ώρα κι αν επιλέξετε. Αυτό τελικά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο.

Οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι είναι όλοι τους επαγγελματίες. Ίσως να διαπιστώσετε ότι η συζήτηση με κάποιον ανεξάρτητο ειδικό, ιδιωτικά και εμπιστευτικά, ίσως πραγματικά να σας βοηθήσει. Το άτομο αυτό μπορεί να εξετάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε από μια νέα και αντικειμενική σκοπιά. Παράλληλα έχει εκπαιδευτεί ειδικά στην αξιολόγηση και ανάλυση του προβληματικού τρόπου με τον οποίο κάποιος ασχολείται με τα τυχερά παιχνίδια. Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι Έλληνες παίκτες είναι ιδιαίτερα ανεξάρτητοι, αλλά η παροχή βοήθειας που αφορά τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο με τον τρόπο αυτόν μπορεί να διώξει κάθε στίγμα και να τους κάνει να νιώσουν πολύ καλύτερα, καθώς πρόκειται για μια εμπιστευτική, ασφαλής διαδικτυακή διαδικασία.

Μπορείτε να ξεκινήσετε στέλνοντας ένα απλό email.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διαδικτυακής συμβουλευτικής διαδικασίας

Τα πλεονεκτήματαΤα μειονεκτήματα
Βολική και ευέλικτηΟι γραπτές συνομιλίες μπορεί να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις
Χωρίς λίστες αναμονής, δίχως ταξίδια και κόστοςΗ ταχύτητα πληκτρολόγησης ή ο συγχρονισμός μπορούν να απογοητεύσουν
Ανοιχτή σε όποιον έχει εθιστεί στον τζόγοΑκατάλληλη για επείγουσες καταστάσεις και κρίσεις

Ξεπερνώντας τον φόβο της φαρμακευτικής θεραπείας

Ξεπερνώντας τον φόβο της φαρμακευτικής θεραπείαςΗ ιδέα της θεραπείας με φάρμακα μπορεί να μην είναι ίσως ελκυστική για κάποιους παίκτες στην Ελλάδας, αλλά μπορεί πραγματικά να βοηθήσει πολλούς.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ξεπεράσει κανείς τη λογική του τζόγου, εξετάζοντας πράγματα όπως είναι οι πιθανότητες να κερδίσει, οι προσδοκίες του ατόμου αναφορικά με την τύχη, την προσπάθεια να παίξει με δεξιοτεχνία σε παιχνίδια τα οποία δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα κλπ.

Όσον αφορά άλλα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, όπως είναι για παράδειγμα το άγχος, η κατάθλιψη και ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι ψυχολογικές θεραπείες έχουν τη δυνατότητα να αποδειχθούν τελικά πολύ χρήσιμες.

Η συζήτηση με κάποιον σύμβουλο στα οικονομικά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για να γλυτώσει κανείς από τα χρέη.

Λαμβάνοντας μέρος σε κάποια ομαδική θεραπεία

Λαμβάνοντας μέρος σε κάποια ομαδική θεραπείαΗ ομαδική θεραπεία είναι μια επιπλέον επιλογή, αναφορικά με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να ακολουθήσετε την διέξοδο μέσω του διαδικτύου, έχετε τη δυνατότητα πάντα να ξεκινήσετε μιλώντας με το γιατρό σας και, εφόσον κριθεί πως είναι απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει στον κατάλληλο ψυχολόγο.

Υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθούν ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας, με τις οποίες θα έχετε τη δυνατότητα να συζητήσετε τα προβλήματά σας και να καταλήξετε σε πιθανές θεραπείες με τους συνομηλίκους σας με επαγγελματική καθοδήγηση.

Δώστε τέλος στον τζόγο μια για πάντα μέσω του αυτο-αποκλεισμού

Ο αυτο-αποκλεισμός αποτελεί την τελευταία επιλογή σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Θα πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον έχετε εξαντλήσει προηγουμένως όλες τις υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις που έχετε στη διάθεσή σας.

Δώστε τέλος στον τζόγο μια για πάντα μέσω του αυτο-αποκλεισμούΘα διαπιστώσετε ότι όλα τα κορυφαία διαδικτυακά καζίνο της Ελλάδας διαθέτουν μια τέτοια διαδικασία αυτο-αποκλεισμού. Σε περίπτωση που είστε της άποψης πως αποτελεί τη μόνη επιλογή για εσάς, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα υποστήριξης τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο στο online καζίνο και να βάλετε τον εαυτό σας στη λίστα αποκλεισμού που αυτό διαθέτει.

Το αποτέλεσμα θα είναι η ακύρωση της εγγραφής σας στο καζίνο εάν έχετε επιλέξει πλήρη αποκλεισμό από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Παρόλα αυτά, αρκετοί Έλληνες παίκτες επιλέγουν να μην έχουν πρόσβαση ή να αυτο-αποκλειστούν από ορισμένα παιχνίδια ή να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα χρηματικά όρια ή χρονικά όρια στο παιχνίδι τους.

Σε ορισμένες πλατφόρμες στο διαδίκτυο, σας προσφέρεται η επιλογή να ορίσετε ημερήσια, εβδομαδιαία ή ακόμη και μηνιαία ανώτατα όρια. Η πρακτική αυτή διαφέρει βέβαια από καζίνο σε καζίνο, αλλά στις γενικές γραμμές είναι ίδια.

Η λειτουργία αυτό-αποκλεισμού στην Ελλάδα

Η λειτουργία αυτό-αποκλεισμού στην ΕλλάδαΗ ομάδα ειδικών του GambleORB αναφέρθηκε ήδη πριν στη λειτουργία του αυτο-αποκλεισμού. Πρόκειται για μια εθελοντική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία κάθε Έλληνας παίκτης τυχερών παιχνιδιών που αισθάνεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στον τζόγο μπορεί να απαγορεύσει στον εαυτό του να συμμετάσχει στις διάφορες online υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Πέρα από όσους αποκλείουν οι ίδιοι τον εαυτό τους online, τα άτομα που παίζουν στοίχημα από την Ελλάδα με προβλήματα εξάρτησης από τον τζόγο επίσης έχουν τη δυνατότητα να αποκλειστούν και από τα επίγεια καζίνο. Οι παίκτες αυτοί οφείλουν να υποβάλλουν στο κάθε καζίνο μια υπεύθυνη δήλωση αποκλεισμού με υποχρεωτική διάρκεια 6 μηνών. Το καζίνο έχει αμέσως την υποχρέωση να απαγορεύσει την είσοδο στον συγκεκριμένο παίκτη.

Η άρση του αποκλεισμού δεν είναι αυτόματη, αλλά γίνεται και πάλι με έγγραφη δήλωση αφού παρέλθει το χρονικό διάστημα των 6 μηνών.

Άλλα εθνικά προγράμματα αυτο-αποκλεισμού

Διάφορες χώρες έχουν επίσης ήδη εφαρμόσει παρόμοια προγράμματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Gamstop, το οποίο ισχύει για όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες στοιχημάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν άδεια από την UKGC. Η σουηδική επιθεώρηση τυχερών παιχνιδιών έχει δημιουργήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα, το οποίο ονομάζεται Spelpaus.

Όλα αυτά τα προγράμματα αποκλεισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν πάντως ένα κοινό χαρακτηριστικό. Απαγορεύουν στους παίκτες να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους που έχουν άδεια από τους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς αδειοδότησης, όπως η ΕΕΕΠ στην Ελλάδα.

Άλλα εξειδικευμένα προγράμματα αποκλεισμού από τον τζόγο

Άλλα εξειδικευμένα προγράμματα αποκλεισμού από τον τζόγοΒοήθεια για τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο είναι παράλληλα διαθέσιμη από εξειδικευμένα προγράμματα, όπως το Gamban και το Gamlock. Τα προγράμματα αυτά δεν αφορούν συγκεκριμένες χώρες. Έχετε τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσετε προκειμένου να αποκλείσετε τον εαυτό σας από ιστότοπους τζόγου παντού σε όλο τον κόσμο. Τα συγκεκριμένα προγράμματα επιτρέπουν τον έλεγχο στα παιδιά και σας επιτρέπουν να απαγορεύσετε στα παιδιά την πρόσβαση σε διαδικτυακές πλατφόρμες στοιχημάτων.

Λαμβάνοντας διακριτική βοήθεια για τον εθισμό στον τζόγο

Λαμβάνοντας διακριτική βοήθεια για τον εθισμό στον τζόγοΔεν αρέσει σίγουρα σε κανέναν να παραδέχεται ότι έχει εθισμό στον τζόγο. Δεν είναι κάτι που θα ήθελε κανείς άλλωστε να βγάλει προς τα έξω. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν πολλές ανώνυμες οργανώσεις βοήθειας. Βέβαια, το πρόβλημα των τυχερών παιχνιδιών δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, γι’ αυτό και πολλές χώρες παγκοσμίως έχουν ανάλογου είδους υπηρεσίες.

Παγκόσμιοι Ανώνυμοι Οργανισμοί Βοήθειας

Ως μέρος της δέσμευσής μας στο Gambling Orb να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε ανθρώπους, ώστε να σταματήσουν τα τυχερά παιχνίδια εάν πάσχουν από εθισμό στον τζόγο ή να ελέγξουν τις στοιχηματικές δραστηριότητές τους, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δημοσιεύσουμε λεπτομέρειες για τις ακόλουθες υπηρεσίες.

Ανώνυμοι Τζογαδόροι

Οι Ανώνυμοι Τζογαδόροι ιδρύθηκαν το έτος 1957 και διαθέτουν εκπροσώπους σε όλο τον κόσμο. Το μόνο πράγμα που πρέπει να διαθέτουν οι παίκτες οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν είναι να προθυμία και κίνητρο να σταματήσουν να ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια ή να ελέγξουν τον εθισμό τους. Διαθέτουν ένα πρόγραμμα με 12 βήματα, με τα οποία οι παίκτες μπορούν να διαχειριστούν πολύ καλύτερα τις στοιχηματικές τους δραστηριότητες. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο των Ανώνυμων Τζογαδόρων στη διεύθυνση: http://www.gamblersanonymous.org/ga/

Το Εθνικό Συμβούλιο για το πρόβλημα των τυχερών παιχνιδιών (NCPG)

Το NCPG είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός, ο οποίος έχει ως βασικό στόχο να βοηθά άτομα με εθισμό στα τυχερά παιχνίδια και τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ. Ο ιστότοπός τους περιέχει χρήσιμες πληροφορίες και βοήθεια και υπάρχουν υπηρεσίες σε αρκετά διαφορετικά κράτη. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπό τους στη διεύθυνση: http://www.ncpgambling.org.

Ο πίνακας που ακολουθεί περιέχει στοιχεία επικοινωνίας με επιπλέον υπηρεσίες εθισμού στα τυχερά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο.

ΧώραΟργανισμόςΣτοιχεία επικοινωνίας
Αργεντινήwww.juegoresponsable0800-333-0333,
ΑυστρίαSpielsuchthilfe(1) 544 13 57
ΒέλγιοVAD02 423 03 33
ΒραζιλίαJogadores Anônimos(11) 3229-1023
ΚαναδάςProblemGambling1-866-531-2600
ΧιλήPsicólogos Ludopatía Chile9 222 3860
ΓαλλίαIFAC+ 33 (0)2 40 84 76 20
ΓερμανίαSpielen mit Verantwortung: Glücksspielsucht0800-1 37 27 00
ΙταλίαTVNGA800 55 88 22
ΟλλανδίαAGOG0900-2177721
ΝορβηγίαHjelpelinjen800 800 40
ΠορτογαλίαJogo Responsável213 950 911
ΙσπανίαFEJAR900 200 225
ΣουηδίαStödlinjen020-819 100
ΕλβετίαSucht Schweiz021 321 29 11

Χρήσιμοι αριθμοί βοήθειας για παίκτες τυχερών παιχνιδιών της Ελλάδας

Το συγκεκριμένο άρθρο του Gambling ORB το οποίο διαβάζετε επικεντρώνεται σε παίκτες οι οποίοι ψάχνουν βοήθεια στο διαδίκτυο για τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα. Συνεπώς, σας παραθέτουμε ορισμένες πληροφορίες για ιστότοπους που ελπίζουμε πως μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.

 • Kethea.gr – πρόκειται για το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων που χρειάζονται βοήθεια. Ένας από τους τομείς είναι και ο τζόγος, πέρα από ναρκωτικά, αλκοόλ και διαδίκτυο.
 • Oasis.org.gr – οργανισμός απεξάρτησης από τον τζόγο που πραγματοποιεί μια σειρά από δράσεις για δημιουργική απασχόληση και απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων.

Ακολουθούν ορισμένοι αριθμοί γραμμής βοήθειας:

 • ΚΕΘΕΑ – 1114
 • ΟΑΣΙΣ – 2310508598 , 6944318118
 • Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης – 8001110401
 • Τζογαδόροι Ανώνυμοι – 6977717585 (Αθήνα) , 6977458133 (Θεσσαλονίκη)

Βοηθώντας κάποιον φίλο ο οποίος έχει εθιστεί στα τυχερά παιχνίδια

Βοηθώντας κάποιον φίλο ο οποίος έχει εθιστεί στα τυχερά παιχνίδιαΠροσπαθήστε στην περίπτωση αυτή να μην αφήσετε τον θυμό ή τον εκνευρισμό να σας κυριαρχήσει. Είναι σημαντικό επίσης να μην δείχνετε απειλητικοί ή επικριτικοί.

Ποτέ μην μπείτε στη διαδικασία να εξοφλήσετε τα χρέη κάποιου άλλου, τα οποία οφείλονται στον τζόγο. Αυτό μπορεί να φέρει τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα. Μια προτιμότερη προσέγγιση είναι να προτείνετε οικονομικές συμβουλές στο άτομο αυτό.

Προσπαθώντας να πείσει κάποιον ότι χρειάζεται βοήθεια ή θεραπεία

Το να προσπαθήσετε να πείσετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο ότι χρειάζεστε βοήθεια είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Είναι, παρόλα αυτά, ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.

Giorgos Manousos
Γιώργος Μανούσος
Ο επικεφαλής συγγραφέας της ιστοσελίδας και ειδικός στα τυχερά παιχνίδια
Ποικιλία παιχνιδιών καζίνο
68 Kαζίνο Kριτικές
άδεια καζίνο
5 χρόνια εμπειρίας
Προσφερόμενα μπόνους και όροι στοιχηματισμού τουςΠροσφερόμενα μπόνους και όροι στοιχηματισμού τους
31 Αποκλειστικά μπόνους
10+ Οδηγοί